#desfemlesdesigualtats: aprenentatge creatiu per a una ciutadania global és una campanya impulsada per la Fundació Akwaba que té per finalitat generar una ciutadania activa respecte a la defensa dels drets humans i el desenvolupament humà i sostenible. Neix de la voluntat de donar resposta a l’increment de les desigualtats a Catalunya i al món des del pilar de treball de l’entitat: la formació.
El context actual marcat per la crisi econòmica i de valors ha augmentat les desigualtats locals i mundials. Ja no hi ha un primer i un tercer món, un nord o un sud, sinó que al nord també hi ha suds, processos d’empobriment i exclusió, i és per això que parlem de nord i sud globals. La crisi ha posat de manifest la necessitat de promoure més conscienciació sobre: les causes de les desigualtats, l’exercici de drets i deures, la coresponsabilitat dels actors i el treball comunitari i en xarxa.
El jovent és el públic clau perquè representa la societat del futur i si volem canviar els valors de la societat, els joves i els infants han de formar-se en el respecte, la defensa i promoció dels drets humans i en valors favorables a un desenvolupament humà sostenible. La campanya que plantegem motiva l’intercanvi de coneixement entre infants i joves de 10 a 17 anys a Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Castelldefels i Vilanova i la Geltrú. Pensem que aquests valors han de ser coneguts per tots els infants independentment de la classe social i, perquè la futura societat sigui cohesionada, cal potenciar l’intercanvi entre iguals.
OBJECTIUS
- Promoure la formació, la investigació i la reflexió del jovent sobre les relacions entre els drets humans i les desigualtats locals i globals a través de l’art i la seva participació activa.
- Compartir experiències, entre joves de diferents barris de la ciutat, per establir un intercanvi relacional i fomentar així, la cohesió social.
- Potenciar que el jovent investigador sensibilitzi la ciutadania sobre les desigualtats identificades.
METODOLOGIA
Les estratègies de #desfemlesdesigualtats se centren en accions formatives teòriques i pràctiques adreçades a infants i joves de centres d’educació formal i no formal de distintes localitats catalanes i es plantegen en dues fases.
- Formació, investigació i sensibilització, en què es pren consciència de les desigualtats locals i globals i s’intenta, a través de la investigació, acció i participació (IAP) i la sensibilització ciutadana, difondre l’aprenentatge adquirit.
- Incidència social i política, en què es dóna resposta a una desigualtat existent en el seu entorn, bé participant en accions d’aprenentatge i servei (APS) o bé presentant propostes de millora a les autoritats locals.
CONTINGUTS
MÒDUL 1: Drets humans i desigualtats socials
MÒDUL 2: Connexions o interferències nord-sud global: Àfrica
MÒDUL 3: Art i Investigació Acció Participativa sobre drets humans: a través de la fotografia. Es tracta d’una sessió al carrer i a l’aula.
MÒDUL 4: Instruments de defensa i promoció dels drets humans.
Descarrega’t la informació específica #desfemlesdesigualtats a L’Hospitalet i Tarragona
Descarrega’t la informació específica #desfemlesdesigualtats a Barcelona